ဒီေရာဂါက Toxoplasma gondii လို႔ေခၚတဲ့
ပရိုတိုဇြားေရာဂါပိုးေႀကာင့္ျဖစ္ပြားရျခင္းျဖစ္ပါတယ္ … ေႀကာင္ေတြမွာအဓိကျဖစ္ပြားတဲ့ေရာဂါျဖစ္ေပမယ့္ေသြးေႏြးသတၱ၀ါတိုင္းမွာလည္းျဖစ္ပြားႏိုင္ပါတယ္
… လူနဲ႔ေခြးေတြမွာလည္းျဖစ္ပြားပါတယ္ … အမဲသားတို႔၀က္သားတို႔ကို
က်က္ေအာင္မခ်က္ပဲစားမိရင္ ကူးစက္ခံရႏိုင္ပါတယ္ …. Oocysts
လို႔ေခၚတဲ့
ေရာဂါပိုးမ်ိဳးေစ့ေတြဟာ
ေႀကာင္ရဲ႕မစင္ထဲမွာပါလာ ပါတယ္ ... အျပင္ေရာက္လာတဲ့အခါ … ဒီေရာဂါပိုးဟာ
အခ်ိန္အႀကာႀကီးအသက္ရွင္ေနထိုင္ဖို႔အတြက္ စဖိုးအသြင္ကို
ေျပာင္းလိုက္ပါတယ္.…ပူေႏြးျပီးစိုစြတ္တဲ့ရာသီဥတုရွိေနရင္စပိုးလို႔ေခၚတဲ့အကာအကြယ္
ယူထားတဲ့အသြင္ကိုအလြယ္တကူေျပာင္းလိုက္ႏိုင္ပါတယ္…ေခြးေတြရဲ႕မစင္မွာေတာ့ဒီေရာဂါပိုးပါ၀င္တာ
မေတြ႕ရ
ပါဘူး …
ေရာဂါလကၡဏာမ်ား
ဒီေရာဂါရရွိထားတဲ့
ေခြးေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားဟာ ေရာဂါလကၡဏာ ျပသျခင္းမရိွတာေတြ႕ရ ပါတယ္ …
ေရာဂါလကၡဏာျပတဲ့ေခြးေတြမွာေတာ့ အစားအေသာက္ပ်က္တာ … ႏုန္းေခြေနတာ …
ေခ်ာင္းဆိုးတာနဲ႔ .. အသက္ရႈျမန္လြန္းတဲ့လကၡဏာေတြကို ေတြ႕ရမွာျဖစ္ပါတယ္ …
ပိန္သြားျခင္း ၀မ္းပ်က္ျခင္း …
အႀကိတ္ေတြႀကီးလာျခင္းနဲ႕၀မ္းဗိုက္မွာေရဖ်င္းစဲြလာျခင္းေတြလည္းေတြ႕ရပါတယ္
ေခြးေပါက္စကေလးေတြမွာေတာ့
… အဆုပ္ေယာင္ျခင္း…အသည္းေယာင္ျခင္းနဲ႕ ဦးေႏွာက္
အေမွးပါးေယာင္ယမ္းတဲ့လကၡဏာေတြကိုေတြ႕ရမွာျဖစ္ပါတယ္…ကိုယ္၀န္ေဆာင္ထားတဲ့ေခြးမေတြ
မွာ ဒီေရာဂါစဲြကပ္ရင္ ..ကေလးပ်က္က်တာ ကေလးအေသေလး ေတြေမြးလာတာတို႔ ပိန္လွီတဲ့
သားငယ္ေလးေတြ ေမြးလာတာတို႔ကိုေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္ ..
ေရာဂါရွာေဖြျခင္း
ေရာဂါျဖစ္ေႀကာင္းသံသယရွိရင္
ေသြးရည္ႀကည္ကိုရယူျပီးေတာ့ ELISA နည္းနဲ႔စစ္ေဆးႀကည့္ရပါမယ္
… တကယ္လို႔ေရာဂါရွိေနရင္ …
IgM ပမာဏျမင့္တက္ေနတာကိုေတြ႕ရမွာျဖစ္ပါတယ္ ..
ကုသျခင္း
Clindamycin ထိုးေဆးကို
တိုးႏွံေပးျခင္းအားျဖင့္ ထိထိေရာက္ကုသေပးႏိုင္ပါတယ္
ႀကိဳတင္ကာကြယ္ျခင္း
ေရာဂါပိုးမပါ၀င္တဲ့ အသားကိုသာေကၽြးေမြးသင့္ပါတယ္ .. အိမ္မွာ အမဲသား ၊
၀က္သားခ်က္တဲ့အခါ က်က္ေအာင္ခ်က္ဖို႔လိုပါတယ္ … ၆၅.၅ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ (၁၅၀ ဒီဂရီ
ဖာရင္ဟိုက္)ရွိတဲ့ အပူခ်ိန္မွာ နာရီ၀က္ေလာက္ခ်က္လိုက္ရင္ေရာဂါပိုးေတြ ေသကုန္မွာျဖစ္တဲ့အတြက္…ေရာဂါမကူးစက္ႏိုင္ေတာ့
ပါဘူး…အသားစိမ္းေတြကိုကိုင္ျပီးရင္လက္ကိုဆပ္ျပာနဲ႔ေရေပါေပါသံုးျပီးေသေသျခာျခာေဆးေႀကာ
ပစ္ရပါမယ္…အသားနဲ႔ထိေတြ႕ထားတဲ့ေနရာေတြကိုလည္းေသေသခ်ာခ်ာသန္႔ရွင္းေရးျပဳလုပ္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္
…